Συνέντευξη του Ηλία Μαμαλάκη στα «Κρητικά Αγροποιήματα Δερμιτζάκη». «Τρώμε και ομορφαίνουμε».

Η συνεργασία του Ηλία Μαμαλάκη με τον καθηγητή βιοχημείας του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Λάρισας Κουρέτας Δημήτριος έχει αποφέρει ένα σημαντικό βιβλίο που λέγεται :  « Τρώμε και ομορφαίνουμε»  

Σκοπός της έκδοσης είναι να έρθουν πιο κοντά στις πρώτες ύλες και να αποκτήσουνε περισσότερες γνώσεις, επιστημονικές και μαγειρικές, για τα ελληνικά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. Υπέρμαχοι της εποχικότητας, μας προτρέπουν να αγοράζουμε τα λαχανικά στον καιρό τους, και για να είναι πιο νόστιμα, αλλά και για να παίρνουμε τα μεγαλύτερα οφέλη από την κατανάλωσή τους.

Επίσης όπως μας αναφέρει και στη συνέντευξη του μας τονίζει τα οφέλη των τροφών που δεν ψήνονται με χύτρες ατμού, και δεν χρησιμοποιούνται πολυμηχανήματα για το θρυμματισμό των λαχανικών στο φαγητό   μας. 

Τον ρωτάμε για το ευαίσθητο κομμάτι της διατροφής των παιδιών στα σχολεία. Μας προτείνει κάτι πολύ απλό. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με τα κυλικεία θα μπορέσουν να οργανώσουν κάθε εβδομάδα κάποιες εθελόντριες μητέρες να φτιάχνουν σπιτικές μπάρες με δημητριακά , σταφίδα και ξηρό καρπό  ή κέικ, τα οποία θα πουλιούνται σε τιμή κόστους στο εκάστωτε κυλικείο του σχολείου. Οπότε θα υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον από τα παιδιά. Επίσης τονίζει τη σημασία του σπιτικού φαγητού για το παιδί και πόσα σημαντικά οφέλη έχει για την υγεία του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: « γενικότερα η διατροφή μας είναι ελλειμματική σε πρωτεΐνη και κακώς όποτε πρέπει να την εμπλουτίσουμε»  .  Τέλος μας αποκαλύπτει το πιο σημαντικό. Την ανακάλυψη της έρευνας του καθηγητή Κουρέντα ότι  ο  χουμάς που απομένει από τα τυροκομία  του γάλακτος , έχει πολύ  υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.  Έτσι έφτιαξε μια μπάρα με τη σκόνη του χουμά που αποξήρανε μαζί με ξηρούς καρπούς, σταφίδα και μέλι η οποία αποτελεί υγιεινή λύση για το πρωινό και  κολατσιό ενός  ενήλικα ή ενός παιδιού για ένα ολόκληρο 24ωρο. 

Οι επιστήμη με την πράξη μίλησε καιρός είναι ως κοινωνία , γονείς και δάσκαλοι να κάνουμε πράξη την υγιεινή διατροφή των παιδιών μας ξεκινώντας από μας τους ιδίους.