«Κρητική σουλτανίνα σταφίδα χωρίς θειώδη και συντηρητικά Κρητική παραδοσιακή σταφίδα Κρήτης χωρίς θειώδη και συντηρητικά από τα "Αγροποιήματα Δερμιτζάκης" με τον παραδοσιακό τρόπο συντήρησης, με δάφνη και κανέλα».

Για να γίνουμε πλήρως κατανοητοί θα πρέπει να εξηγήσουμε στους αγαπητούς καταναλωτές μας ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ενδεδειγμένος τρόπος συντήρησης αλλά και "καλλωπισμού" (που της δίνει ένα έντονα ξανθοκίτρινο χρώμα)  είναι το πέρασμα της σταφίδας με θειώδη Ε2220 σε επιτρεπτά για τον ανθρώπινο οργανισμό όρια. Αυτό γίνεται ως επί το πλείστον  από τα εργοστάσια  επεξεργασίας , καθαρισμού και συσκευασίας της σταφίδας αμέσως μετά τη συλλογή της από τον αμπελώνα. Τα θειώδη ναι μεν έχουν την ιδιότητα της συντήρησης της σταφίδας και της  προσδίδουν ένα έντονο ξανθό χρωματισμό  , παράλληλα όμως συγκρίνοντας της γεύση της φυσικής σταφίδας (χωρίς θειώδη-συντηρητικό) παρατηρούμε ότι τρώμε ένα περισσότερα φυσικό και  πιο γλυκό προϊόν . Σύμφωνα με πολλούς γευσιγνώστες και ειδικούς του είδους η σταφίδα με θειώδη αλλοιώνει τη γεύση και την κάνει περισσότερο όξινη στον ουρανίσκο μας. Φυσικά είναι επιτρεπτό για τον οργανισμό αλλά δεν παύει να  είναι ένα  είδος συντηρητικού. Για να ξέρουμε λοιπόν η κρητική σταφίδα σουλτανίνα που παράγεται στην Κρήτη, κατά βάσιν στο νομό Ηρακλείου έχει χρώμα καστανόξανθο και μερικές φορές προς το ανοιχτό μελί.  Αυτή είναι η πραγματικά φυσική παραδοσιακή σταφίδα. Έτσι λοιπόν,  επειδή πολλές φορές το μάτι μας ξεγελά για να  αγοράσουμε την περισσότερο ξανθιά σταφίδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή είναι η πιο ποιοτική και απόλυτα υγιεινή. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέγεθος όπου θα κάνουμε μνεία σε  άλλο άρθρο μας. 

Εμείς στα "Αγροποιήματα Δερμιτζάκης"  τί διαφορετικό κάνουμε στη δική μας  συμβατική σταφίδα από τη  διαδικασία ακόμα της επεξεργασίας στο εργοστάσιο.  Δεν βάζουμε θειώδη,  τη συσκευάζουμε στις κλασικές, δέκα κιλών κούτες, οι οποίες ανοίγονται ξανά και καθαρίζονται με λεπτομέρεια και σχολαστικότητα στο δικό μας  εργαστήρι. Έπειτα  τοποθετούμε άφθονη δάφνη και κανέλα τόσο για τη συντήρηση όσο και για την υπέροχη μυρωδιά. Ο τρόπος αυτός είναι ο πατροπαράδοτος μεν αλλά εμείς δεν αρκεστήκαμε μόνον στην παράδοση και τις πληροφορίες από γενιά σε γενιά. Κάνουμε κάθε χρόνο χημικές αναλύσεις και σύμφωνα με τους ελέγχους εγκεκριμένου βιοερευνητικού  εργαστηρίου με τη μέθοδο της γήρανση βρίσκουμε το χρόνο ζωής της σταφίδας με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συντηρητικό παρά μόνο δάφνη και κανέλα στο προϊόν, είτε αυτό βρίσκεται στη κούτα για χύμα πώληση είτε μέσα στο φακελάκι έτοιμη για το ράφι! Ο χρόνος ζωής μια καλής σοδειάς σταφίδας είναι συνήθως ένας χρόνος, ενώ μερικές φορές όπου οι μύκητες είναι αρκετά  χαμηλοί σε ποσότητα μπορεί να ναι και παραπάνω. 

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι καλό είναι να γνωρίζουμε πώς θα διαλέξουμε την ποιοτικότερη και  περισσότερο υγιεινή σταφίδα για το τραπέζι μας ,τα γλυκά και το πρωινό μας.  Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην βιολογική σταφίδα δεν επιτρέπονται τα θειώδη. Έτσι λοιπόν προσέχουμε τί  αγοράζουμε καθώς η αγορά έχει γεμίσει από Τούρκικη  και όχι μόνο σταφίδα, η οποία θειώνεται και παίρνει ένα έντονα ξανθό χρώμα με αποτέλεσμα πολλές φορές και να ελληνοποιήται.

Ότι λάμπει λοιπόν  δεν είναι χρυσός.