Από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα

Το αμπέλι και ο καρπός του, το σταφύλι, είναι από τα πιο αρχαία φυτά τα οποία καλλιεργεί ο άνθρωπος. Έχουν γραφτεί και λεχθεί πάρα πολλά για τις ευεργετικές ιδιότητες και την αξία που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σταφίδα είναι το αποξηραμένο σταφύλι και υπάρχουν μαρτυρίες για την κατανάλωσή της πριν το 2000 π.Χ. Τα αποξηραμένα φρούτα γενικά  ήταν από τις βασικές τροφές των λαών που κατοικούσαν στη μεσογειακή λεκάνη. Υπάρχουν μαρτυρίες για κατανάλωση σταφίδας σε κυκλαδικές τοιχογραφίες καθώς και στη μινωική  Κρήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και πριν από 50 χρόνια στην  Κρήτη η σταφίδα και ο μούστος αποτελούσαν, μαζί με το μέλι, τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες. Μετά ήρθε η ζάχαρη….

Η λέξη που χρησιμοποιείται στην αρχαιότητα  είναι «ασταφίς», που ήταν παράλληλος τύπος με το «σταφίς» και αρχαιότερος. 

Στην Κρήτη συστηματική καλλιέργεια στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους έχουμε από το 1901 όπου  με παρέμβαση της Κρητικής Πολιτείας φέρνουν τη σουλτανίνα για να δώσουν διέξοδο στην αμπελουργία της Κρήτης. Οικονομικό ενδιαφέρον άρχισε να ‘χει στο νομό Ηρακλείου και στην Κρήτη μετά το 1922 που ήλθαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και είχαν μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια σουλτανίνας σταφίδας. Κι έτσι ξεκινά η μεγάλη διαδρομή της Κρητικής σουλτανίνας σταφίδας που για δεκαετίες ανέβασε το οικονομικό επίπεδο του νησιού.  

Η σταφίδα αποτελεί από τα αρχαία χρόνια  μέχρι και σήμερα βασικό κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμή ως σνακ αλλά και μαγειρεμένη σε φαγητά που δίνει γλυκόξινη γεύση, όμως κυρίως χρησιμοποιείται    στη ζαχαροπλαστική και αρτοποιεία. Παραδοσιακό γλύκισμα στους φούρνους είναι το γνωστό σταφιδόψωμο.  

Διατροφική αξία, ωφέλη για τον οργανισμό

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και διατροφικές πηγές διαιτολόγων, οι σταφίδες  είναι καλή πηγή ενέργειας άμεσης απόδοσης καθώς είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, κυρίως φυσικά σάκχαρα, και γι’ αυτό αποτελούν μια καλή επιλογή σε περιπτώσεις ατονίας και έλλειψης ενέργειας. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, θειαμίνης, βιταμίνης B6, Βιταμίνης C , σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. 

Επίσης, σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι οι σταφίδες βρίσκονται στην κορυφή των αντιοξειδωτικών τροφών κατά του καρκίνου και ασκούν θετική επίδραση στις καρδιακές παθήσεις, υποκινώντας τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τη δική του χοληστερόλη, ενώ συνεισφέρουν και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού. Ακόμα θεωρείται ότι οι σταφίδες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πίεσης αίματος καθώς επίσης και της χοληστερόλης και με αυτό τον τρόπο αποτελούν πρόληψη της υπέρτασης. Επίσης, συμβάλουν στη χωνευτική λειτουργία και στη μείωση της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. Σημαντικό είναι να υπογραμμίσουμε τα ωφέλη της σταφίδας στην υγεία των οστών καθώς περιέχουν αρκετό ασβέστιο. Επίσης, το Βόριο, άλλο ένα στοιχείο της σταφίδας βοηθά στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος, μια πολύ σημαντική ιδιότητα είναι πως καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα και προλαμβάνουν την ανάπτυξη τερηδόνας.

Η σταφίδα στις προτιμήσεις των νεότερων ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος….

Η σταφίδα, η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε υποτιμηθεί ως προϊόν, καθώς έχουμε την τάση ως λαός να ενθουσιαζόμαστε από τα προϊόντα εισαγωγής, ξαναπαίρνει τη θέση που της ανήκει στην ελληνική γαστρονομική συνήθεια αλλά και στη διεθνή αγορά. Η αξία της ως «super food» αποτελεί σήμερα ένα συνιστώμενο υγιεινό και γεμάτο ενέργεια γεύμα σε συνδυασμό με άλλους παραδοσιακούς ξηρούς καρπούς, όπως καρύδι και αμύγδαλο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί αθλητές το ‘χουν συμπεριλάβει στην καθημερινή τους διατροφή, κυρίως μετά την προπόνηση. Επίσης, έχει αρχίσει να κερδίζει περίοπτη θέση στα mini markets γυμναστηρίων και ειδών διατροφής γυμναστηρίου, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε πολλές διατροφικές προτάσεις διατροφολόγων σε ανθρώπους που θέλουν να μπουν σε πρόγραμμα σωστής και ισορροπημένης διατροφής.   

Σας παραθέτουμε τη διατροφική αξία της σταφίδας που έγινε σε εγκεκριμένο 

εργαστήρι –συνεργάτη μας για λογαριασμό της αγροτικής επιχείρησης 

«Αγροποιήματα Δερμιτζάκης»

results.png